De mogelijkheden van tv kijken via internet

Een groot voordeel van tv kijken via internet is dat je niet langer gebonden bent aan een vaste plek in je woning. Via een internetverbinding kun je overal televisiekijken en op al je schermen, zelfs buiten in de tuin op je smartphone.

Tv kijken op een computer

Zo werkt tv kijken via internet

Veel providers, zoals KPN en Ziggo, bieden een tv-app waarmee je programma’s kunt bekijken. Deze apps installeer je op een smart-tv, smartphone of mediaspeler. Veel uitzendingen van zowel de publieke als de commerciële zenders worden ook online uitgezonden via hun website.

Om programma's te kijken via internet heb je een internetverbinding via wifi, 4G/5G of een netwerkkabel. Je internetverbinding moet snel genoeg zijn om haperingen te voorkomen en om in hoge resolutie te kunnen kijken. Hier lees je welke internetsnelheid je nodig hebt.

Televisieproviders met een tv-app

De grote Nederlandse televisiezenders hebben allemaal een eigen online platform waar programma’s te zien zijn. Ook zijn er aanbieders die zenders op één plek via een app aanbieden. Deze aanbieders zetten we hier voor je op een rij:

NLZIET

NLZIET is een samenwerking van NPO, RTL en KIJK. De app biedt televisie via internet met meer dan 38+ televisiezenders. Het is een populaire en gebruiksvriendelijke tv-app in Nederland vanwege het aanbod en de scherpe prijs. Het nadeel is het ontbreken van sportkanalen.

Prijs per maand: € 8,95 (Maandelijks opzegbaar)

NLZIET logo

Canal Digitaal

Canal Digitaal biedt televisie via vele providers, maar ze bieden ook zelf een losse betaalde tv-app met meer dan 78 zenders incl. ESPN, ESPN2 en ESPN3. Dat betekent live Nederlands voetbal kijken via een internetverbinding. De app is wel prijzig als je geen sport en buitenlandse zenders wilt zien.

Prijs per maand: € 14,95 (Maandelijks opzegbaar)

Canal digitaal logo

NPO Start

Bij NPO Start kijk je alle programma’s van NPO 1, 2 en 3, NPO Zappelin en NPO Nieuws en politiek, gratis via internet. Ook zijn er livestreams van elke zender. Daarnaast is er een abonnement: NPO Start Plus voor € 2,95 per maand. Daarmee stream je programma’s in de hoogste kwaliteit en zonder reclame. We vinden de resolutie van de gratis versie helaas erg laag.

Prijs per maand: € 2,95 (of gratis met reclames)

NPO Start logo

Videoland

Op Videoland kun je een abonnement nemen om RTL-programma's te kijken. Daarnaast krijg je een bepaald aanbod van series en films. Op de site van RTL.nl kun je overigens een beperkt aantal programma's gratis terugkijken, wel met reclame.

Prijs per maand: 4,99 (of € 3,99 zonder tv-app)

Videoland logo

KIJK

KIJK is een gratis platform met de tv-zenders SBS6, Veronica, Net5 en SBS9. Daarnaast stream je content van LINDA, Stuk TV en Gierige Gasten. Wel met reclames en niet alle programma's zijn terug te vinden.

Kijk logo

Gratis tv kijken via de browser

Een eenvoudige manier om tv te kijken via internet is via een browser. Je hoeft dan alleen je browser op te starten zonder een app te installeren. Op een smart-tv is dat lastig, maar op een computer kan dat juist prettig werken en heb je een groter scherm dan je smartphone.

Een voordeel van rechtstreeks kijken via een browser is het aanbod van gratis content van zowel Nederlandse als buitenlandse aanbieders. Om programma's van buitenlandse zenders te kunnen bekijken heb je meestal een VPN nodig om geo-blokkering te omzeilen.

Dit zijn de aanbieders en hun websites waar je gratis naar zenders kunt kijken. De regionale zenders laten we hier achterwege.

Voordelen van online tv kijken

  • Stream gemakkelijk op verschillende schermen.
  • Kijk televisie zonder kabels via wifi of het mobiele netwerk.
  • Je hebt geen tv-ontvanger meer nodig.
  • Je bent niet meer gebonden aan een vaste plek.
  • Geen last meer van zonder storende reclames bij betaalde aanbieders.
  • Mogelijkheden om gratis te kijken, zonder abonnement.

Het nadeel van tv kijken via internet is dat je een goede en vooral stabiele internetverbinding nodig hebt. Daarnaast moet je oppassen dat je niet te veel data gebruik als je streamt via je databundel. Vooral kijken in hoge resolutie verbruikt veel data. Een half uur televisiekijken in Full HD kost je ongeveer 750 tot 1500 MB aan data.

Tv-ontvanger of app?

Met tv-kijken via internet heb je geen tv-ontvanger en kabels meer nodig. Toch kan ik me voorstellen dat de tv-ontvanger van een provider fijn werkt. Zo heb je met de meegeleverde afstandsbediening direct toegang tot interactieve-tv.

Met een tv-app daarentegen gebruik je meestal de afstandsbediening van je toestel. Dat kan zorgen voor een minder vloeiende gebruikservaring. Een app installeer je dan wel weer eenvoudig op verschillende apparaten, wat je veel flexibiliteit geeft.

Er bestaan mediaspelers waar je een afstandsbediening bij krijgt, zoals Apple TV of Google Chromecast. Dat lost het probleem voor een groot deel op. Deze kastjes bieden je ook nog eens toegang tot honderden apps.

Nog een voordeel van een losse speler is dat overstappen naar een andere provider moeiteloos gaat, want je hoeft dan niet meer te wisselen van decoder.

Enkele tips van onze kant

  • Let op je databundel bij het gebruik van mobiel internet; streaming verbruikt veel MB's. Gebruik liever wifi om data te besparen. Vooral als je in het buitenland bent.
  • De aanbieders NLZiet en Canal Digitaal bieden een proefabonnement voor 14 dagen om hun app uit te proberen.
  • Wees voorzichtig met IPTV. In veel gevallen zijn deze aanbieders illegaal.
  • Controleer of je toestel of mediaspeler geschikt is voor een bepaalde tv-app. De tv-app van KPN werkt bijvoorbeeld alleen op nieuwere televisies van Samsung en LG.

Geef een reactie

8 reacties op dit artikel

Jamie

Hoi Marnix, Ik ben blij dat ik op deze website ben gekomen. Ik lees veel verhelderende tips. Echter loop ik nog tegen iets aan. Ik heb een 10 jaar oude smart tv van Samsung en Chromecast. Ik ben verhuisd en nu heb ik geen internet/wifi. Mijn telefoon abonnement is met onbeperkt data en ik gebruik de hotspot om via mijn tablet programma's te kijken via Videoland/Netflix/NPO etc. Dat is voor mij voldoende en ik hoef verder geen overige TV te kijken. Hoe kan ik via mijn televisie streamen met alleen mijn telefoon abonnement? Alvast dank voor je reactie.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Jamie, Je kunt je telefoon als hotspot gebruiken en dan je Chromecast hiermee verbinden. Wat je ook kunt doen is streamen van je telefoon naar je televisie. Houd er wel rekening mee dat ook je telefoonabonnement met onbeperkte data een dagbundel heeft. Je kunt deze bundel wel steeds weer gratis opwaarderen. Lees hier meer over onbeperkte data. Succes met streamen!

Anita

Onbeperkt kijken via een onbeperkte databundel klopt helaas niet helemaal. Na 10 gb kijken(ca 1,5 film) kun je er 2 gb bij krijgen maar dat is relatief snel op waarna je weer om nieuwe GB's moet vragen. Dit kan pas in de laatste 15 mb. (Tele2)
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Anita, als je via een hotspot streamt, dan kan dat inderdaad snel gaan. Mobiel internet is ook niet een vervanger voor vast internet zoals glasvezel. Als je echt veel wilt streamen dan is een vast internet voor thuis een betere oplossing.

Kees

Familielid is vrijwel blind maar kijkt (luistert) wel journaal, discussieprogramma's etc via de COAX kabel. Bedient TV met supersimpele afstandsbediening (aan/uit, ch-up/ch-dn, geluid). Nu stopt het tehuis met COAX en moet iedereen over naar glasvezel. Maar iedere vorm van app opstarten, menukeuzes lezen en maken, is onmogelijk als je niets op TV kan lezen. Weet je wellicht een goede oplossing?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Kees, Dat klinkt inderdaad als een lastige situatie. Ik heb het even uitgezocht en een mogelijke oplossing is een spraakgestuurde assistent zoals via Google TV of Amazon Alexa. Daarmee kun je de tv bedienen via spraak zoals zenders wisselen en het volume aanpassen. Er zijn ook televisie die je met spraakopdrachten kunt bedienden. Maar smarttelevisies worden over het algemeen niet heel lang up-to-date gehouden. Mijn advies zou zijn om een extern apparaat te gebruiken die langer meegaan, en waarschijnlijk ook wat beter werken.

Niek Rijs

Dag Marnix, goed artikel. Dat heeft mij geholpen. Online tv kijken via NLziet, dat is toch zonder die hinderlijke reclames? Grtz, Niek
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Niek, dat klopt helemaal. NLZiet heeft geen reclames. Al zijn er uitzonderingen - volgens NLZiet zelf - vanwege uitzendrechten. Het kan dan gaan om een losse aflevering met bepaalde rechten.

Ronald

Dat klopt het echt dat de kpn tv app niet werk met een tv ouder dan 2017?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Ronald, Deze informatie klopt, ik heb naar aanleiding van je reactie een link in de tekst toegevoegd naar de site van KPN. Hier vind je extra informatie over de comptabiliteit van de tv-app. Het gaat specifiek over de merken Samsung en LG. De app werkt ook met Android TV OS, maar alleen met versie 5.0 of hoger.

Maas

Mensen met een hersenziekte kunnen de draad niet meer oppakken na de reclame en stoppen met kijken. Het heeft mij verbaasd bij mijn vader maar ik merk dat ik ook niet graag meer kijk.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Maas, dat kan ik me goed voorstellen. Bij online televisiekijken via een abonnement zijn er gelukkig geen reclames. Dat zal dan een prettigere kijkervaring voor je zijn. Succes!

ruud

Wij zijn lid van KPN en ik zou graag op mijn laptop willen kijken, hoe doe je dat?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Ruud, als klant van KPN kijk je online tv op je laptop via deze website van KPN: https://tv.kpn.com/. Succes!

Carel blazer

Bedankt, keuzes zijn duidelijk, vraag: hoe kan uitzoeken of mijn tv de smart functie heeft? De gebruiksaanwijzing is daar duidelijk in, nu gebruik ik satelliet.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Carel, een smart-tv heeft een ingebouwde mediaspeler waar je extra apps op kunt downloaden. Op je afstandsbediening staat dan een knop naar het menu met deze apps. Kijk ten slotte of je de televisie kunt verbinden met internet (netwerkinstellingen in het menu), dan is het een smart-tv! Lees meer in ons artikel over smart-tv's. Succes!

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend