tv online

Online TV kijken: overzicht gratis en betaalde TV diensten

De stijgende populariteit van het online tv kijken hangt samen met de trend dat je jouw eigen tijd in wilt delen. Want een groot nadeel van lineaire tv is dat je aan vaste tijdstippen vast zit. We leggen je graag uit wat online TV kijken is, waar je jouw favoriete televisieprogramma’s kunt zien. Ook geven we een compleet overzicht van gratis en betaalde online diensten.

Wat is online TV kijken?

Online televisie kijken betekent dat je de programma’s van de televisie niet meer direct op de televisie kijkt, maar via internet. De voordelen van online televisie kijken zijn dat je zelf kunt bepalen wanneer je het programma wilt bekijken. Je hoeft niet meer thuis te blijven en op een bepaalde tijd voor een televisieprogramma. Een ander groot voordeel van tv kijken via internet is dat je niet langer gebonden bent aan een locatie in je woning. Nadelen zijn er ook te verzinnen. Zo kan je last krijgen van keuzestress door het enorme aanbod van zenders en programma’s.

Hoe kan je televisie kijken via internet?

Bij een aantal providers kan je gebruik maken van een speciale applicatie om tv-programma’s af te spelen op een smartphone, laptop of tablet. Dat is interessant wanneer jij bijvoorbeeld op een bepaald moment naar een ander programma wilt kijken dan je partner. Ziggo was een van eerste aanbieders met een TV-App voor klanten. Niet alleen Ziggo, maar ook KPN, Caiway, Delta, Online.nl en T-Mobile thuis hebben een oplossing waarmee je een TV-gids kan raadplegen en live televisie kunt kijken op een mobiel apparaat. Een voorwaarde is dat je verbinding maakt met het netwerk van de provider. Met een Wifi of (3)4G verbinding kan iedereen Nederland 1,2 en 3 ontvangen met een App van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Er zijn zowel gratis als betaalde mogelijkheden om via internet televisie te kijken. De grote Nederlandse televisiezenders hebben allemaal eigen platformen waar de programma’s te zien zijn. Ook zijn er platformen die de programma’s van alle zenders op één plek aanbieden. Hieronder bespreken we per zender wat er online aangeboden wordt en wat de kosten zijn.

NPO Start

Bij NPO Start is het mogelijk om alle programma’s van Nederland 1, 2 en 3 gratis terug te kijken. Ook is het mogelijk om NPO Start Plus te kopen voor €2,95 per maand. Zo kun je de programma’s in de hoogste kwaliteit en zonder reclame te bekijken. Ook kun je bij NPO Start en NPO Start Plus:

 • Live TV kijken via internet.
 • Online volgen van themakanalen en radiozenders.
 • Geen account nodig.

RTL XL

De tv online dienst van RTL XL heeft meerdere abonnementsvormen. De gratis variant biedt de mogelijkheid om de programma’s van RTL 4, 5, 7 en 8 tot zeven dagen geleden terug te kijken. Naast de gratis dienst heeft RTL XL ook een premium abonnement. Dit abonnement van €8,99 per maand biedt de mogelijkheid om:

 • Alle programma’s terug te kijken, ongeacht de dag van plaatsing.
 • Programma’s te kijken zonder reclame.
 • Premium series en films bekijken.
 • Mogelijkheid om offline te kijken met de download-to-go functie.
 • Programma’s vooruitkijken.

Kijk

Kijk is een gratis platform waar online de programma’s van SBS 6, Veronica en Net5 te vinden zijn. Een kanttekening bij dit platform is dat niet alle programma’s die op televisie te zien zijn op het platform te vinden zijn.

NLZiet

Dit platform is een combinatie van de bovengenoemde online TV-opties. Voor €7,95 per maand kun je bij NLZiet kiezen uit programma’s van de NPO, RTL en SBS. Ook deze dienst biedt opties als:

 • Programma’s vooruitkijken;
 • Programma’s onbeperkt terugkijken;
 • On-demand kijken zonder reclame;
 • Live televisie kijken.

Live online TV te kijken op je laptop, tablet en telefoon

tv smartphone
Online series, film en programma’s kijken op je televisie

De extra tv-dienst om TV te kijken op je laptop, tablet of telefoon zit automatisch inbegrepen bij je abonnement met internet en tv. Zonder extra kosten. Veel uitzendingen van zowel de publieke als de commerciële zenders worden tegenwoordig ook live online uitgezonden via hun website. Surf naar de website van de zender en de kans is groot dat je daar een stream kunt starten. Om series en films te streamen kan ook gebruik worden gemaakt van het aanbod van Netflix. Deze aanbieder van on-demand heeft een ruime collectie aan films en series, die je voor een vast bedrag per maand, onbeperkt kan streamen. Zorg ervoor dat je internetverbinding snel genoeg is. De beeldkwaliteit is namelijk voor een groot deel afhankelijk van je downloadsnelheid.

Hieronder bespreken we de mogelijkheden van het online bekijken van programma’s, films en series op je televisie.

On demand op Smart-TV

online tv kijken
Online series, film en programma’s kijken op je televisie

Tegenwoordig is bijna elke nieuwe tv een Smart-TV. Een Smart-TV sluit je aan op het internet, waardoor je toegang krijgt tot een menu met apps. Via deze apps kun je dan programma’s terugkijken en krijg je via je televisie toegang tot YouTube en Netflix. Hiernaast zijn ook de apps van NPO Start, RTL XL en Kijk beschikbaar.

On demand betekent letterlijk: “Het op eigen verzoek informatie verkrijgen op het moment dat men dat wenst, via het kanaal dat men wenst.”. Je hebt dus op ieder gewenst moment toegang tot jouw gewenste programma, serie of film.

Streamen

Als je niet beschikt over een Smart-TV, is het toch mogelijk om films, series en programma’s via de televisie te kijken wanneer het jou uitkomt. Dit kan door middel van streamen. Je hebt in het geval van streamen een mediaspeler nodig die de televisie verbindt met je computer. De twee bekendste voorbeelden van mediaspelers zijn die van Apple TV en Google Chromecast.

Apple TV

De mediaspeler van Apple TV kost €180 en verbindt de gewenste Apple-apparaten aan je televisie. Je kunt dan direct film en series kijken. Hiernaast is het mogelijk om games en apps als Netflix op de mediaspeler te installeren. Ook is het sinds juni 2018 mogelijk om de NPO app te installeren.

Google Chromecast

De Google Chromecast mediaspeler kost €39,- en geeft je de mogelijkheid om via de beschikbare apps (waaronder YouTube, Netflix en NPO) te streamen.

Ook is het mogelijk via screen mirroring het beeld van je laptop, tablet of smartphone op de televisie te projecteren. Zo kun je dus bijvoorbeeld via Videoland een serie of film streamen op je televisie.

Overzicht gratis en betaalde online TV diensten

In het volgende schema hebben we alle bovenstaande diensten en platformen op een rij gezet. Hier vind je onder andere de prijzen van de diensten en wat er per dienst wordt aangeboden.

Dienst Prijs Aanbod
NPO Start Gratis
 • Terugkijken programma’s Nederland 1, 2 en 3.
 • Live TV streamen.
NPO Start Plus €2,95
 • Terugkijken programma’s Nederland 1, 2 en 3.
 • Live TV streamen.
Bovenstaande punten in HD-kwaliteit en zonder reclame.
RTL XL Gratis
 • Terugkijken programma’s RTL 4, 5, 7 en 8 tot 7 dagen terug.
RTL XL Premium €8,99
 • Onbeperkt terugkijken programma’s RTL 4, 5, 7 en 8.
 • Programma’s vooruit kijken.
 • Geen reclame.
 • Exclusieve series en films.
 • Offline kijken met download-to-go.
Canal Digitaal App €11,95
 • Vanaf 64 zender in 1 app voor op je telefoon, tablet, laptop of TV.
KijK Gratis
 • Terugkijken programma’s SBS 6, Veronica en Net5.
NLZiet €7,95
 • Terugkijken programma’s NPO, RTL en SBS.
 • HD-kwaliteit
 • Geen reclame
 • Live TV online kijken.
Smart TV Ligt aan de prijs van de televisie
 • Toegang tot apps van NPO, RTL, KijK, YouTube, Netflix.
 • Terugkijken met Uitzending gemist app.
Apple TV €180
 • Toegang tot games.
 • Toegang tot apps als Netflix.
 • Toegang tot films.
Google Chromecast €40
 • Toegang tot apps als Youtube, Netflix en NPO.
 • Beeld laptop, tablet of smartphone op televisie projecteren.

Online TV kijken in het buitenland?

Online televisie kijken in het buitenland is helaas niet zo makkelijk als je misschien zou denken. Uitzending gemist in het buitenland werkt maar voor een deel van alle programma’s. Je telefoon, tablet of laptop krijgt een geografische blokkering wanneer je een programma wilt terugkijken. Op basis van je buitenlandse IP adres krijg je geen toegang tot een deel van het aanbod. Sinds 1 april 2018 kan je het aanbod van betaalde diensten (zoals Netflix en Videoland) in de EU toch bekijken door nieuwe EU-regels. Voor gratis diensten is dit niet het geval, maar wel voor live-tv via je eigen provider.

Gelukkig is er een oplossing om dit probleem te omzeilen.

De oplossing voor het kijken van Nederlandse TV in het buitenland is een VPN verbinding. Door verbinding te maken met een VPN verbinding uit Nederland, lijkt het alsof je vanuit Nederland probeert te kijken. Je buitenlandse IP adres veranderen naar een Nederlands IP adres zorgt ervoor dat de geografische blokkering wordt opgeheven.

Is een VPN verbinding gratis?

Er zijn websites die gratis VPN diensten aanbieden. Toch raden we het gebruik van deze gratis VPN diensten af. Dit heeft twee redenen:

 • Beperkte internetsnelheid. Een programma terugkijken kan alleen als je snel internet hebt. Met een gratis VPN verbinding is dit vaak niet het geval.
 • Dataverbruik. Bij het online kijken van televisie verbruik je, in vergelijking met het lezen van een nieuwsbericht of blog, enorm veel data. Je databundel kan hierdoor snel opgaan.

Kies voor een betaalde VPN verbinding

Het is zowel voor de betrouwbaarheid als de gebruiksvriendelijkheid beter om een betaalde VPN provider te kiezen. Hiernaast zijn sommige VPN aanbieders maandelijks opzegbaar. Zo kun je dus de maand dat jij op vakantie gaat een abonnement afsluiten en deze weer opzeggen als je de volgende maand weer terug bent. Bekijk altijd goed hoeveel maanden je aan een abonnement vast zit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Snel internet noodzakelijk

Bij alle bovengenoemde platformen en stream-opties is een snelle internetverbinding noodzakelijk. Bij ons kun je per postcode internetabonnementen vergelijken. In deze vergelijking wordt niet alleen gekeken naar de aanbieder met het snelste internet in jouw regio, ook worden de prijzen en aanbiedingen getoond. Op deze manier kun jij een weloverwogen keuze maken.

Datum: 27-11-18