analoge televisie

Analoge televisie ontvangen via de kabel: Kan dat nog?

In een ver verleden ontvingen we onze televisiezenders via de kabel. Een aansluiting in de muur, waar we met behulp van een coax kabel een tiental zenders mee konden ontvangen. Soms verlangen we wel eens terug naar deze simpele dagen. Maar kan dit eigenlijk wel? Is analoge televisie vandaag de eigenlijk nog wel mogelijk? Zullen we in de toekomst nog abonnement met internet en televisie afsluiten?

Analoge televisie geschiedenis

Vanaf 1951 wordt er in Nederland televisie uitgezonden. Eerst enkel via antenne te ontvangen en vanaf 1970 via kabelnetwerken door het hele land. In eerste instantie bestond het aanbod uit een tiental nationale zenders, maar in de jaren daarna kwamen hier ook enkele buitenlandse en betaalde zenders bij.

In 1992 waren er zo’n 20 zenders te ontvangen via de kabel. Vergelijk dat maar eens met het aanbod van vandaag, waar bij sommige aanbieders meer dan 100 zenders in het zenderpakket zitten! En niet meer via de kabel met zo nu en dan wat ruis, maar digitaal en in hoge kwaliteit.

Analoge televisie zonder abonnement

Mogelijkheden voor televisie kijken zonder abonnement

Toch is niet iedereen geïnteresseerd in zoveel zenders. Zo zeggen veel mensen genoeg te hebben aan de NPO zenders 1, 2 en 3 die ze via de kabel kunnen bereiken zonder abonnement. Lekker voordelig en lange tijd behoorde dit tot de mogelijkheden.

Analoge televisie

In 2017 kondigde Ziggo aan te zullen stoppen met aanbieden van analoge radio en tv. Vanaf april 2018 zal Ziggo daadwerkelijk beginnen met het gefaseerd stopzetten van het analoge signaal. De reden hiervoor is dat er steeds minder gebruik van wordt gemaakt en ze deze analoge bandbreedte in de toekomst een betere invulling willen geven. Inmiddels zijn alle aanbieders gestopt met het aanbieden van analoge televisie.

Gratis online tv kijken

Gelukkig is er wel een gratis alternatief! Genieten van het lineaire aanbod van programma’s kan je via het online tv kijken. Op de website van de NPO is het bijvoorbeeld mogelijk om gratis live naar NPO 1, 2 en 3 te kijken zonder een televisie abonnement. Ook is het mogelijk om via NPO Start, RTL XL en SBS televisieprogramma’s gratis terug te kijken zonder abonnement. Wel heb je hier een internetverbinding voor nodig.

Live televisie kijken zonder abonnement via internet

Digitale kabel TV

Ondanks de uitsterving van analoge televisie is het dus nog steeds mogelijk om op andere manieren NPO 1, 2 en 3 live te bekijken. Ook is het mogelijk om vrijwel alle reguliere uitzendingen terug te kijken. Live is dit laatste echter nog niet mogelijk.

Wegens kostenbesparing kiezen mensen er soms voor om hun televisie abonnement volledig op te zeggen. Helaas missen ze zo een hoop leuke programma’s en live registraties. Ook is televisie kijken via een computer niet altijd even praktisch.

De kabelbedrijven Ziggo en Caiway bieden een oplossing voor televisie via de kabel. Het TV-signaal wordt ongecodeerd verstuurd. Dit betekend dat je geen ontvanger nodig hebt. De twee aanbieders bieden verschillende pakketten aan via de coax-kabel. Wij raden je daarom aan om de verschillende televisie aanbieders vergelijken. Het prijskaartje en het aantal zenders verschillen namelijk flink.

Datum: 09-03-18