glasvezel kabels

Hoe werkt glasvezel en wat zijn de voordelen?

Internet en televisie ontvangen met de snelheid van het licht. Het klinkt misschien als iets uit een science fictionfilm, maar voor zo’n 2,6 miljoen Nederlandse huishoudens is het de realiteit. Zij zijn namelijk aangesloten op het razendsnelle glasvezelnetwerk. Steeds meer huishoudens in Nederland krijgen zo´n glasvezelaansluiting. Maar hoe werkt glasvezel precies en wat zijn de voordelen ervan? In deze blog geven we je het antwoord op die vragen.

Wat is glasvezel?

Een glasvezel is een vezel die net zo dun is als een haar. Die vezel bestaat uit twee speciale soorten glas die aan elkaar zijn gesmolten. Samen vormen ze een sterk geheel. Informatie wordt via laserlicht door de glasvezelkabels verzonden. Dit gaat ontzettend snel. Misschien ben je de afkorting FTTH weleens tegengekomen. Dit staat voor Fiber to the Home, of wel een glasvezelaansluiting tot de woning. Via glasvezel kun je internetten, bellen en televisie kijken.

Werking glasvezel

Maar hoe werkt glasvezel nou precies? Eigenlijk lijkt het doorgeven van informatie via een glasvezelkabel een beetje op het doorseinen van een morsecode met hulp van een zaklamp. Door de lamp steeds lang of kort aan en uit te schakelen, ontstaat er een serie aan punten en strepen. Zo geef je een boodschap door in morsecode. Bij glasvezel gaat het net zo: de digitale informatie (denk aan films, mailtjes, websites) wordt verstuurd door een laserlicht. Dat laserlicht wordt op een gigantische snelheid steeds aan- en uitgeschakeld. Hoe sneller dat aan- en uitschakelen gaat, hoe sneller de informatie wordt verstuurd.

ethernetkabel

Voordelen glasvezel op een rij

Glasvezel heeft een aantal voordelen. We zetten de voordelen van glasvezel voor je onder elkaar:

Snelheid

Internet via glasvezel is sneller dan welk ander beschikbaar netwerk in Nederland dan ook. Als je een pakket koopt bij een glasvezelaanbieder kun je meestal kiezen tussen de snelheden 50, 100 en 500 Mbps. Dit is dus al een stuk hoger dan de gemiddelde internetsnelheid in Nederland van rond de 15 Mbps. En de maximumsnelheden van glasvezel zijn nog lang niet bereikt. Lees je meer over de voordelen van een snelle internetverbinding.

Uploaden en downloaden even snel

Bij glasvezel zijn de uploadsnelheid en downloadsnelheid gelijk. Dus of je nu informatie leest van of verstuurt naar internet: het gaat even snel. Bij de normale kabel is dit anders. Daarop is de uploadsnelheid veel lager dan de downloadsnelheid. Het duurt dan dus langer om een filmpje op het internet te zetten dan er één te downloaden.

Meer vrijheid

Het glasvezelnetwerk is een open netwerk. Iedereen mag zijn diensten (zoals internet, telefonie en televisie) aanbieden op glasvezel. En hierdoor heb je als consument meer te kiezen. Bij de kabel is dit anders: daar beheren de kabelaanbieders zowel het netwerk als de diensten die erop worden aangeboden. Per regio is er op de kabel maar één provider actief. En dat is jammer voor de consument, want die heeft zo weinig te kiezen.

Hoe zit het met de kosten?

Internet en televisie via glasvezel zijn niet per se duurder dan internet via de kabel. Voor een alles-in-één pakket met een snelheid van 100Mbps moet je rekening houden met prijzen rond de 45 euro per maand. Internet via de kabel kan goedkoper zijn als je kiest voor een pakket met een lage internetsnelheid.

Wil je weten of glasvezel ook in jouw gemeente beschikbaar is? Doe dan hier de glasvezel postcodecheck.

Conclusie

In Nederland krijgen steeds meer huishoudens toegang tot het glasvezelnetwerk. Via glasvezel ontvangen zij razendsnel internet, televisie en telefonie. Digitale informatie wordt met hulp van laserlicht door de flinterdunne vezels gestuurd. De voordelen van glasvezel zijn een hoge snelheid, even snel uploaden als downloaden en meer vrijheid bij het kiezen van je provider.

Datum: 13-03-17