glasvezel kabels

Hoe werkt glasvezel en wat zijn de voordelen?

Internet en televisie ontvangen met de snelheid van het licht. Het klinkt misschien als iets uit een science fictionfilm, maar voor zo’n 2,6 miljoen Nederlandse huishoudens is het de realiteit. Zij zijn namelijk aangesloten op het razendsnelle glasvezelnetwerk. Steeds meer huishoudens in Nederland krijgen zo´n glasvezelaansluiting. Maar hoe werkt glasvezel precies en wat zijn de voordelen ervan? In deze blog geven we je het antwoord op die vragen.

Wat is glasvezel?

Een glasvezel is een vezel die net zo dun is als een haar. Die vezel bestaat uit twee speciale soorten glas die aan elkaar zijn gesmolten. Samen vormen ze een sterk geheel. Informatie wordt via laserlicht door de glasvezelkabels verzonden. Dit gaat ontzettend snel. Misschien ben je de afkorting FTTH weleens tegengekomen. Dit staat voor Fiber to the Home, of wel een glasvezelaansluiting tot de woning. Via glasvezel kun je internetten, bellen en televisie kijken.

Hoe werkt glasvezel

Maar hoe werkt glasvezel nou precies? Eigenlijk lijkt het doorgeven van informatie via een glasvezelkabel een beetje op het doorseinen van een morsecode met hulp van een zaklamp. Door de lamp steeds lang of kort aan en uit te schakelen, ontstaat er een serie aan punten en strepen. Zo geef je een boodschap door in morsecode. Bij glasvezel gaat het net zo: de digitale informatie (denk aan films, mailtjes, websites) wordt verstuurd door een laserlicht. Dat laserlicht wordt op een gigantische snelheid steeds aan- en uitgeschakeld. Hoe sneller dat aan- en uitschakelen gaat, hoe sneller de informatie wordt verstuurd.

ethernetkabel

Wil je graag gebruik maken van een glasvezelaansluiting in huis? Maak dan gebruik van deze handige checklist, waarmee je de meest belangrijke voorbereidingen kan treffen. Hoe gaat het glasvezel aanleggen in je woning? Gebruik onderstaande 3 stappen die je helpen met het vinden van de juiste aansluiting, en het installeren van de glasverbinding in je huis.

Zoek het glasvezelkastje in de meterkast

Je vind in de meeste gevallen het glasvezelaansluiting in de meterkast van je woning. Dit punt is door een monteur aangelegd. Het gaat om een kastje met een stroomkabel die in een stopcontact zit. Dit is de plek waar je de glasvezelmodem op aan gaat sluiten. Hoe ziet dit kastje er precies uitziet in de meterkast? Dat staat in de handleiding van je provider. Deze vind je in de doos die je hebt ontvangen. Je kan altijd nog naar de website van de provider om alles op te zoeken

Activeren van het glasvezelabonnement

Zodra het glasvezelmodem is geïnstalleerd, is het activeren van het abonnement de volgende stap. Het is in de meeste gevallen voldoende om de computer via het modem te verbinden en aan te geven dat je het abonnement wilt activeren. Je zorgt er zo voor dat je gebruik kan maken met het pakket dat je hebt afgenomen. Neem je ook televisie en telefonie af? Ook die diensten kan je meteen activeren zoals aangegeven in de handleiding.

Glasvezelmodem installeren

Een glasvezelmodem zet lichtsignalen om naar een taal die de verschillende apparaten begrijpen. Ook zorgt het modem ervoor dat we een signaal voor internet kunnen scheiden voor de televisie, internet en bellen. De provider zal de glasvezelmodem aanleveren. Hier zit een handleiding bij zodat je de glasvezelmodem zelf kunt plaatsen en installeren. Het glasvezelmodem kan je zelf plaatsen met een doe-het-zelf pakket. Je kan ook gebruik maken van een monteur die op afspraak de installatie zal uitvoeren. De provider zal ook alle kabels en draden voor de glasvezelaansluiting meeleveren. Er staat aangegeven welke lampjes op de modem moeten branden wanneer de aansluiting goed is uitgevoerd. Het is verstandig om dit direct even na te gaan.

Apparaten verbinding glasvezel

De volgende stap is je apparaten verbindingen met een kabel op de modem, of draadloos via wifi. Via de kabel haal je de hoogste snelheden. Het nadeel is wel dat je deze netwerkkabels door het hele huis moet aanleggen. Gebruik minimaal een cat5e kabel zodat je tot 1000 Mbit/s kan halen. Mocht je een Gigabit abonnement afsluiten, dan zit je goed. Wil je goed voorbereid zijn op de toekomst, sluit je glasvezelverbinding dan aan op een CAT6 kabel of hoger. Dit raden wij wel aan, de kosten zijn niet heel veel hoger.

Voordelen glasvezel op een rij

Glasvezel heeft een aantal voordelen. We zetten de voordelen van glasvezel voor je onder elkaar:

1. Snelheid met het licht

Internet via glasvezel is sneller dan welk ander beschikbaar netwerk in Nederland dan ook. Als je een pakket koopt bij een glasvezelaanbieder kun je meestal kiezen tussen de snelheden 100 en 10000 Mbit/s. Dit is dus al een stuk hoger dan de gemiddelde internetsnelheid in Nederland via ADSL. En de maximumsnelheden van glasvezel zijn nog lang niet bereikt.

2. Uploaden en downloaden even snel

Bij glasvezel zijn de uploadsnelheid en downloadsnelheid gelijk. Dus of je nu informatie leest van of verstuurt naar internet: het gaat even snel. Bij de normale kabel is dit anders. Daarop is de uploadsnelheid veel lager dan de downloadsnelheid. Het duurt dan dus langer om een filmpje op het internet te zetten dan er één te downloaden.

3. Stabiel internet

Je glasvezelverbinding haalt altijd de snelheid waarmee wordt geadverteerd. Ook je buren hebben geen invloed om de snelheid. Maak je dus geen zorgen meer of je internetverbinding wel snel genoeg is. Ook weersomstandigheden of andere zaken, zoals elektriciteitskabels, kunnen je internet niet meer verstoren.

Hoe zit het met de kosten?

Internet en televisie via glasvezel zijn niet per se duurder dan internet via de kabel. Voor een alles-in-één pakket met een snelheid van 100Mbps moet je rekening houden met prijzen rond de 45 euro per maand. Internet via de kabel kan goedkoper zijn als je kiest voor een pakket met een lage internetsnelheid.

Wil je weten of glasvezel ook in jouw gemeente beschikbaar is? Doe dan hier de glasvezel internet check.

Conclusie

In Nederland krijgen steeds meer huishoudens toegang tot het glasvezelnetwerk. Via glasvezel ontvangen zij razendsnel internet, televisie en telefonie. Digitale informatie wordt met hulp van laserlicht door de flinterdunne vezels gestuurd. De voordelen van glasvezel zijn een hoge snelheid, even snel uploaden als downloaden en meer vrijheid bij het kiezen van je provider.

Datum: 13-03-17