Wat is glasvezel en wat zijn de voordelen en nadelen?

Met een glasvezelverbinding wordt informatie als licht door vezels van glas verzonden. Dit gaat ontzettend snel. Een glasvezelkabel bestaat uit een bundel van vezels, elk net zo dun als een haar.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Persoon met glasvezelkabel in hand om wifi te laten groeien

Wat is glasvezel?

Met een glasvezelabonnement wordt digitale informatie met hulp van laserlicht door de flinterdunne glasvezels gestuurd. Daardoor kun je uploaden en downloaden met een zeer hoge snelheid.

Het doorgeven van informatie via een glasvezelkabel kun je vergelijken met het doorseinen van een morsecode. Door een lamp steeds aan en uit te schakelen, ontstaat er een manier van het overbrengen van informatie.

Bij glasvezel werkt het net zo: digitale informatie (denk aan films, mailtjes, websites) wordt verstuurd met een laserlicht. Met een gigantische snelheid wordt het laserlicht aan- en uitgeschakeld. Hoe sneller dat gaat, hoe meer informatie wordt verstuurd.

Voor het versturen en ontvangen van data heb je normaal gesproken twee verschillende vezels nodig: één vezel om data te versturen en een andere om data te ontvangen.

Je hebt een glasvezelmodem nodig die deze lichtsignalen omzet naar een bruikbaar signaal voor internet, televisie en bellen.

blauwe glasvezels

Hoe werkt glasvezel?

Een glasvezelkabel is erg dun, met een dikte van slechts 0,007 mm. Deze kabels zijn voor 90%, gemaakt van zuiver glas. Om glasvezels te maken, worden verschillende stoffen gemengd en vervolgens verhit tot lange, dunne draadjes.

Glasvezel is er in twee soorten: singlemode en multimode. Deze twee verschillen vooral in de grootte van hun kern. De kern van singlemode glasvezel is heel klein, tussen de 8 en 10 micron.

Multimode glasvezel heeft een grotere kern, ongeveer 50 of 62,5 micron, waardoor het licht meer verspreidt en het signaal niet zo ver kan reizen. Dit maakt het minder geschikt voor lange afstanden. Multimode wordt daarom meer gebruikt binnen gebouwen of in datacenters, waar de afstanden korter zijn.

Providers zoals KPN gebruiken de technieken GPON en XGS-PON voor een snelle en betrouwbare internetverbinding bij jou thuis. Deze technieken hebben maar één glasvezelkabel nodig, wat de kosten voor zowel de provider als jou verlaagt. Dit maakt het installeren makkelijker en bespaart ook kosten.

Elke glasvezel heeft een kern van glas. Om deze kern zit een speciaal laagje dat het licht binnenhoudt. Dankzij dit laagje blijft het licht in de vezel en kan het niet zomaar weg. Dit maakt glasvezel heel goed voor het versturen van digitale informatie over lange afstanden. Glasvezel is dus erg geschikt voor snel en betrouwbaar internet.

Glasvezelkabel uitleg

Wanneer is glasvezel uitgevonden

In de 19e eeuw toonden Daniel Colladon en Jacques Babinet aan hoe licht door vezels reist, een vroege stap voor glasvezeltechnologie.

In de jaren zestig ontdekten Elias Snitzer en Will Hicks dat laserlicht door glasvezel kon reizen zonder verstoringen. Het enige probleem was teveel lekkage van licht. Charles Kao ontdekte later dat onzuiverheden in het glas lichtlekkage veroorzaakten. Zijn onderzoek naar dit onderwerp hielp glasvezelkabels te ontwikkelen.

De jaren 70 brachten doorbraken, zoals de eerste experimentele glasvezelkabel tussen New York en Chicago in 1977. Telecombedrijven zijn begonnen glasvezel te gebruiken voor een betere bandbreedte en lagere kosten dan kopernetwerken.

Pas in het begin van de eenentwintigste eeuw werd glasvezel op grote schaal uitgerold naar huishoudens en bedrijventerreinen.

Wat zijn de voordelen van glasvezelinternet?

Glasvezel is nodig omdat de vraag naar bandbreedte sterk toeneemt. Volgens sommige berekeningen zal het wereldwijde internetgebruik in 2030 zelfs verdubbelen.

Het merendeel van Nederland heeft al toegang tot het glasvezelnetwerk. Deze huishoudens ontvangen glasvezelinternet met genoeg bandbreedte voor een groot gezin.

Alle voordelen van glasvezelinternet een rij:

  1. Internetten met de snelheid van het licht: Internet via glasvezel is het snelste netwerk in Nederland. Als je een internetpakket koopt bij een glasvezelaanbieder, dan kun je kiezen voor snelheden tot 8000 Mbps.
  2. Meer bandbreedte: Een glasvezelkabel heeft veel vermogen in de vorm van bandbreedte. Daarmee heb je een snelle internetverbinding, die ook nog eens veel tegelijkertijd aankan.
  3. Minder signaalverzwakking: Glasvezel heeft veel minder last van signaalverzwakking over lange afstanden vergeleken met coax. Dit betekent dat glasvezel signalen over grotere afstanden kan overbrengen zonder kwaliteitsverlies.
  4.  Uploaden en downloaden even snel: Bij glasvezel zijn de upload- en downloadsnelheid hetzelfde (symmetrische verbinding). Dus of je nu informatie van het internet ophaalt of verstuurt: het gaat beide even snel. Dat is een groot voordeel. Bij andere verbindingen is de uploadsnelheid namelijk veel lager.
  5. Stabiel internet: Je glasvezelverbinding haalt altijd de maximale snelheid. Ook je buren hebben geen invloed op jouw internetsnelheid. Ook het weer, of andere elektrische apparaten kunnen je internet niet meer verstoren.
  6. Zuiniger in gebruik: De kabels van glasvezel gebruiken laserlicht, geen elektriciteit. Daarnaast gaat de apparatuur van het glasvezelnetwerk 60% zuiniger om met stroom volgens onderzoek. Daardoor wordt er uiteindelijk veel minder energie gebruikt.
  7. Open netwerk: Het glasvezelnetwerk is open voor andere aanbieders. Elke provider kan hierop zijn internetabonnementen aanbieden. Jij hebt dus als consument meer vrijheid bij het kiezen van je internetprovider.
  8. Klaar voor de toekomst: Glasvezel heeft een groter vermogen dan coax. Het kan daardoor gemakkelijker worden opgewaardeerd om hogere snelheden en meer dataverkeer te ondersteunen.

Wat zijn de nadelen van glasvezel?

Glasvezel heeft bijna alleen maar voordelen. Toch kan ik wel een nadeel bedenken, namelijk het aansluiten van tv via glasvezel. Je hebt een netwerkkabel nodig die loopt van je modem naar je televisie. Veel mensen hebben wel coax in huis maar geen UTP-netwerk.

Gelukkig zijn er genoeg oplossingen om je tv met een glasvezelverbinding te gebruiken.

Een ander nadeel is de beperkte toegang tot het glasvezelnetwerk voor veel mensen. Nog steeds is een aanzienlijk deel (ongeveer 40%) van Nederland nog niet aangesloten. Laten we de verschillen bekijken in vergelijken met coax:

  • Gevoeligheid voor breuken: Glasvezelkabels zijn gevoeliger voor fysieke schade zoals breuken. Coaxkabels zijn robuuster.
  • Moeite met buigen: Glasvezelkabels hebben last van demping door buigingen, omdat ze lichtsignalen gebruiken die het beste reizen door rechte kabels.
  • Last vuil en vocht: Glasvezelconnectoren zijn inderdaad gevoeliger voor vuil en vocht dan de meeste andere soorten connectoren, zoals die bij coaxkabels.
  • Afmonteren is foutgevoeliger: Het afmonteren en lassen bij glasvezel is complexer en foutgevoeliger dan bij coaxkabels.
  • Compatibiliteit van vezeltypen: Verschillende soorten vezels en connectoren, zoals singlemode en multimode, werken soms niet goed samen.
  • Installatie en onderhoud ingewikkelder: Om glasvezel te installeren en te onderhouden, heb je speciale kennis en gereedschap nodig.
  • Hogere kosten: De installatiekosten van glasvezel zijn hoger vanwege de hogere prijs van het materialen en het inzetten van specialisten.

Hoe word je op glasvezel aangesloten?

Via glasvezel kun je snel en stabiel internet, bellen en televisie ontvangen met de snelheid van het licht. Het klinkt als iets uit een sciencefictionfilm, maar miljoenen Nederlandse huishoudens zijn al aangesloten op het glasvezelnetwerk.

Verbindingen vanaf de provider tot aan de wijkkasten gaan nu al over glasvezel. Ben jij aangesloten op glasvezel, dan loopt er ook een glasvezelkabel vanaf de wijkkast helemaal tot in je woning (meterkast). Gelukkig krijgen steeds meer huishoudens in Nederland een glasvezelaansluiting.

Misschien ben je de afkorting FTTH weleens tegengekomen. Dit staat voor Fiber to the Home, en dat betekent een glasvezelaansluiting tot de woning. In 2004 werden woningen in de gemeente Nuenen als eerste in Nederland aangesloten op een glasvezelnetwerk.

Hoe werkt het aanleggen van glasvezel?

  1. Een provider maakt afspraken met de gemeente voor het aanleggen van glasvezel.
  2. Verdeelkasten worden in je wijk geplaatst.
  3. Glasvezelkabels worden vanaf de verdeelkasten tot aan de woningen getrokken.
  4. Aannemers maken een afspraak om het aansluitpunt in je woning te installeren.

Hoe kun je glasvezelinternet gebruiken?

Ben je thuis al aangesloten op het glasnetwerk, en heb je een glasvezelabonnement? Dan komt een monteur bij je langs om het aansluitpunt (Fiber Termination Unit) te monteren.

Belangrijk is om eerst het juiste aansluitpunt in je meterkast te vinden. Daarna begint installeren. We zetten alle stappen voor je op een rij:

  1. Check je postcode: Kijk eerst of je bent aangesloten op het glasvezelnetwerk met een internet check. Zo ja, vergelijk dan alle internetpakketten op prijs en snelheid en sluit een abonnement af.
  2. Zoek het glasvezelkastje: Controleer of een glasvezelaansluitpunt al geïnstalleerd is in je meterkast. Het gaat om een wit kastje met een stroomkabel die in het stopcontact zit. Dit is de plek waar je de glasvezelmodem op aan gaat sluiten.
  3. Glasvezelmodem aansluiten: De provider zal het glasvezelmodem aanleveren. Hier zit een handleiding bij, zodat je zelf het glasvezelmodem kunt aansluiten. De lampjes op het modem geven aan wanneer de installatie goed is uitgevoerd.
  4. Apparaten verbinding met glasvezelinternet: De laatste stap is om al je apparaten via een netwerkkabel of draadloos met het modem te verbinden. Sluit ook je tv aan op glasvezel met een netwerkkabel. Gebruik cat6-kabels of hoger bij een gigabit abonnement, dan zit je goed.

Wat zijn de kosten van een glasvezelabonnement?

Met glasvezel heb je een betere internetverbinding dan via koper of coax. Dit betekent niet altijd dat glasvezel duurder is. De prijs van glasvezelinternet is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het soort abonnement dat je kiest en de provider.

Qua prijs kun je voor een glasvezelabonnement rekenen op maandelijkse kosten van ongeveer 45 euro tot 70 euro. De aangeboden snelheden liggen tussen de 100 Mbps en 8000 Mbps.

Ben je benieuwd of glasvezel ook beschikbaar is in jouw buurt? Je kunt dit eenvoudig controleren door een glasvezel internet check te doen met jouw postcode en huisnummer.

Het is aan te raden om onze vergelijking tussen glasvezel en coax te lezen voor een volledig overzicht van alle verschillen.

Geef een reactie

2 reacties op dit artikel

miep claessen

Het klopt wel dat er voor nu geen nadelen verbonden zijn aan glasvezel. Toch lijken de prijzen van DSL hier en daar wel wat lager te zijn. Misschien moet dat allemaal nog blijken over een aantal jaar als heel Nederland een glasverbinding heeft.

jwROUWHORST

Genoeg voordelen maar het lijkt hier wel wat duurder te zijn.

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend