internet buren

Internet delen met de buren


Internet delen met de buren, het klinkt misschien gek maar het kan heel interessant zijn. Internet wordt tegenwoordig steeds sneller, vooral met de komst van glasvezel. Steeds meer mensen kiezen voor hoge snelheden die soms oplopen tot 500 Mbit. Voldoende internetsnelheid om te kunnen internetten, downloaden en televisie te kijken via de computer. Heb je er al eens over nagedacht om het internet te delen met de buren? Als je een 500 Mbit verbinding met de buren deelt houden jullie allebei 250 Mbit over. Ook minder snelle verbindingen van 250 Mbit of 100 Mbit kunnen prima gedeeld worden.

Kostenbesparing


Het grote voordelen van delen is de kostenbesparing. Je kunt de totale abonnementskosten door twee delen. Dit kan al snel tientallen euro’s per maand opleveren. Het is wel belangrijk om goede afspraken met de buren te maken. Een buur betaalt de factuur rechtstreeks aan de internetprovider. De andere buur zal de helft van het bedrag moeten overmaken. Zet de afspraken op papier en noteer ook de betalingstermijn. Jullie kunnen bijvoorbeeld afspreken dat het bedrag iedere maand wordt overgemaakt. Uiteraard kun je het ook contact overhandigen, het is maar net wat jullie het prettigst vinden.

Bereik van het WIFI signaal


Internet delen klinkt heel leuk, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. De woning waar de router zich bevindt moet namelijk voorzien worden van een goede router. Standaard routers hebben in de meeste gevallen een ontoereikend WIFI bereik. Dat leidt er toe dat de buren een zwak internetsignaal doorkrijgen. Vervang de standaard router door een duurdere, betere router met een sterk WIFI signaal, bijvoorbeeld de router van Google: OnHub. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden van de router. Een router die de snelheid kan verdelen wordt aanbevolen. Kan de router dit niet, dan kan één buur de lijn “dicht trekken”. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er een download wordt gestart waarbij de downloadsnelheid niet wordt gelimiteerd. Dit kan tot traag internet leiden bij de andere buur. Internet delen met de buren kan dus prima, zorg er wel voor dat je goede afspraken maakt en goede apparatuur gebruikt!

Datum: 10-01-16