internet buren

Internet delen met de buren

Het internet delen met de buren, waarom zou je dat doen? Het klinkt misschien als een gek idee maar je kan ermee besparen. Want de kosten van het internetabonnement deel je dan samen. Het internet wordt steeds sneller. Daardoor blijft er voldoende internetsnelheid over voor meerdere huishoudens.

Stel je kiest een internetabonnement met een snelheid van 500 Mbps. Deel je het met de buren, dan gebruik je allebei 250 Mbps. De bandbreedte wordt gehalveerd, maar toch blijft er genoeg beschikbaar voor beide.

De belangrijkste redenen om internet te delen

  • Kostenbesparing. Je halveert de kosten van een internetabonnement als je deze deelt met de buren.
  • Een verhuizing. Je internetabonnement is nog niet actief op je nieuwe adres. Een oplossing is om tijdelijk de wifi van je buren te gebruiken.
  • Storing van eigen aansluiting. Jouw provider heeft een storing en je wilt daarom tijdelijk de wifi van je buren gebruiken.
  • Een betere internetsnelheid. Jullie kunnen samen een veel sneller abonnement nemen. Dat kan wel eens voordeliger uitpakken, ondanks dat je de snelheid opsplits.

Mag je een wifi-netwerk gebruiken zonder toestemming?

Wij hebben onderzoek gedaan naar hoeveel Nederlanders gebruik maken van de wifi van de buren. Hieruit blijkt dat bijna 15 % van de Nederlanders wel eens gebruik maakt van het wifi-netwerk van de buren. Een andere naam hiervoor is wifi-liften. In bijna 6% van de gevallen werd dit gedaan zonder toestemming.

Als je zonder toestemming gebruik maakt van het beveiligde wifi-netwerk van een ander, dan is dit strafbaar. Wifi-liften valt onder het wetsartikel van computervredebreuk (artikel 138ab Wetboek van Strafrecht). Op dit misdrijf staat een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar of een geldboete van €20.500,-. Als je gebruik wilt maken van wifi van een ander, ga dan op zoek naar een legale mogelijkheid.

Het kan zijn dat je buren een open wifi-netwerk hebben, en jij hier gebruik van maakt zonder toestemming. Het kan ook zijn dat je telefoon automatisch verbindt met een onbeveiligde netwerk. Verbinden met een wifi-netwerk wordt gezien als opzettelijk gedrag, want je kan automatisch inloggen uitzetten. Daarnaast is het wederrechtelijk als de eigenaar geen toestemming heeft gegeven om in te loggen. In de Memorie van Toelichting staat wel dat het voor de potentiële dader, degene die zonder toestemming gebruik maakt van een wifi-netwerk, wel duidelijk moet zijn dat hij een regel gaat overtreden. Er hoeft dus geen beveiliging op het netwerk te zitten, een netwerknaam zoals “Privé-netwerk” is voldoende. Degene die gebruik wil maken van dat netwerk, weet in dat geval dat de eigenaar niet wil dat jij, zonder zijn toestemming inlogt op dat netwerk.

Hoe deel je de kosten?

Niet alleen vanuit juridisch oogpunt is het verstandig om afspraken te maken. Een van de belangrijkste redenen om het internetabonnement te delen is de kostenbesparing. Je bespaart namelijk de helft, en daarmee tientallen euro’s per maand. Maak dan wel goede afspraken met de buren. Wie betaalt bijvoorbeeld de factuur van de internetprovider, en op welke manier betaalt ieder zijn deel? Het makkelijkst hierbij is om de afspraken op papier te zetten. Met een overeenkomst kan je op een later moment bewijzen wat er is afgesproken.

Internet delen via wifi of een kabel?

Als je wifi deelt met de buren, dan wil zeker zijn dat het internet snel genoeg is. Je kan zorgen voor sterke wifi-punten of een kabel trekken. Let er bij wifi op dat de router goed genoeg is. De standaard routers van je provider voldoen meestal niet als je het internet wilt delen. Test eerst de snelheid in beide huizen. Je kan altijd nog de standaard router vervangen door een betere router met een sterker zendsignaal.

Let er bij een modem op dat er een router is ingebouwd. Een router verdeelt namelijk het internetverkeer onder alle aangesloten apparaten. Handig om te weten: heeft je modem wifi, dan zit er een router in.

Wat zijn de aandachtspunten?

Denk je erover na om je internet te gaan delen met de buren? Dan zijn er enkele aandachtpunten die wij voor de zekerheid op een rij zetten:

  • Maak goede afspraken over de betaling. Welke buur betaalt de factuur van de provider? En wat gebeurt er als de andere buur zijn deel niet betaalt?
  • Gebruik een goede router. Kies een router met een sterk signaal, en die de snelheid goed kan verdelen.
  • Kies een internetabonnement met minimaal 200 Mbps. Als je bijvoorbeeld vanuit huis werkt, dan wil je zekerheid over de snelheid en betrouwbaarheid van de verbinding.
  • Denk aan beveiliging. Je wilt dat alle gebruikers hun apparatuur correct beveiligen en updaten. Bespreek hoe je de boel veilig kunt houden.
  • Misbruik van de verbinding. Sluit jij het internetabonnement af bij de provider, dan ben jij degene die indirect verantwoordelijk is voor andere gebruikers. Bijvoorbeeld als je buren illegale downloads starten. Maak hier afspraken over.

Is het delen van een internetabonnement de moeite waard?

Kijk vooral goed naar de voor- en nadelen. Besef dat je een afhankelijk hebt met je buren. Gaat er iets mis, dan komt er druk op jullie relatie. Maak sowieso goede afspraken over het opdelen, en het gebruik van de internetverbinding. Ook wil je vastleggen hoe de betaling van de kosten verloopt. Als de afspraken door alle partijen goed worden nageleefd, dan is het prima mogelijk om zo je internetkosten te halveren.

Datum: 16-02-21