3g 4g

3G of 4G: wat zijn de belangrijkste verschillen?

De kans is groot dat je de termen 3G of 4G ontelbare keren gehoord hebt. In deze blog leggen we uit wat deze begrippen betekenen en wat de verschillen zijn tussen 3G en 4G. Vervolgens bespreken we in welke gevallen je voor 4G moet kiezen en wanneer je ook nog prima uit de voeten kunt met 3G.

Wat betekenen 3G en 4G eigenlijk?

De letter G in de term 3G, staat voor Generatie, waarbij 3G de derde generatie binnen de internettechnologie is. 4G is logischerwijs de daaropvolgende vierde generatie. Als er voldoende technologische verbeteringen kunnen worden doorgevoerd, valt dit doorgaans onder een nieuwe generatie internettechnologie. Het is dus slechts een kwestie van tijd, voordat 5G wordt geïntroduceerd.

Het belangrijkste verschil: snelheid

De snelheid van je mobiele internet is voor veel mensen bepalend voor het gebruiksgemak. Een trage of haperende internetverbinding leidt tot irritaties. Providers kunnen dus veel winst behalen door snel internet aan te bieden. Voor jou als consument is het belangrijk dat je je realiseert dat maximale snelheid niet allesbepalend is. De gemiddelde snelheid is daarom ook een factor die je in de vergelijking mee moet nemen.

De maximale snelheid van 3G en 4G

De internetsnelheid van 3G ligt tussen de 7 en 8 Megabit per seconde. Het is mogelijk om meerdere verbindingen te leggen, waardoor je een maximale snelheid van rond de 30 Megabit per seconde kunt bereiken. Bij 4G ligt de snelheid per verbinding stukken hoger, waardoor je bij het maximale aantal verbindingen een veel hogere topsnelheid bereikt. In de praktijk worden de maximale snelheden bij beide generaties niet gehaald, maar uit onderzoek komt naar voren dat 4G significant sneller is dan 3G. Met name mensen die veel online gamen of video’s kijken, hebben voordeel bij een snel netwerk.

De gemiddelde snelheid

Mobiel internet gebruiken we vooral wanneer we onderweg zijn. Het is daarom belangrijker om de gemiddelde internetsnelheid te meten in plaats van de maximale snelheid. De gemiddelde snelheid is voornamelijk afhankelijk van de volgende factoren:

  • de afstand tot de telefoonmast
  • de hoeveelheid andere gebruikers
  • in welke mate het signaal geblokkeerd wordt door muren of hoge gebouwen

Om te weten wat de gemiddelde snelheid is bij een abonnement, kun je het beste vragen naar ervaringen van mensen in je omgeving. Daarnaast kun je de gemiddelde snelheid zelf achterhalen door het zelf te testen.

Het bereik

Een ander belangrijk verschil tussen 3G en 4G is het bereik. 4G heeft namelijk een beter bereik dan 3G. Twijfel je tussen een 3G- of 4G abonnement? Onderzoek dan vooraf hoe het bereik van beide netwerken is op de plaatsen waar jij veel komt en beoordeel of het slechtere bereik opweegt tegen het verschil in kosten. Ben je afhankelijk van een goed netwerk? Dan is 4G aan te raden, omdat het betrouwbaarder is dan het 3G netwerk.

3G of 4G: welke moet je kiezen?

Als je een nieuw abonnement gaat afsluiten, zijn er een aantal punten die je in overweging moet nemen bij de keuze tussen 3G en 4G:

  1. Hoe vaak maak je gebruik van mobiel internet? In de praktijk blijkt dat veel mensen het merendeel van hun internettijd kunnen overschakelen naar Wireless Internet. Thuis, op school, op het werk, in de trein, in winkelstraten, WI-FI maakt de laatste tijd een flinke opmars. Als je van jezelf weet dat je voornamlijk gebruik maakt van mobiel internet op plekken waar je ook connectie kunt maken met WI-FI, is de noodzaak voor een 4G verbinding minder aanwezig.
  2. Waarvoor gebruik je je internetverbinding? Mensen die veel online games spelen, op YouTube zitten, of online TV kijken, hebben baat bij een 4G verbinding. Voor veel andere diensten voldoet 3G net zo goed.
  3. Is je telefoon geschikt voor 4G? Lang niet alle smartphones kunnen een 4G netwerk aan. Houd er daarom rekening mee dat je bij een oud model vaak niet op het 4G netwerk kunt. Je zult dan eerst een nieuw model smartphone moeten aanschaffen.
  4. Weegt de snelheid op tegen de kosten? Bij de meeste aanbieders is een 3G abonnement goedkoper dan een 4G abonnement. Bovendien is de kans groter dat je over je datalimiet heen gaat, als je een goed werkende internetverbinding hebt. Een filmpje dat continu hapert, zet je sneller uit, waardoor je data bespaart.

Op den duur zal 3G in zijn geheel plaatsmaken voor 4G. De nieuwe smartphones worden allemaal geschikt gemaakt voor 4G. Het is dus een kwestie van tijd voordat iedereen op het 4G netwerk zit. Het is aan jou of je de keuze nu al wilt maken… En wist je trouwens dat 5G ook al sneller verwacht wordt dan je misschien zal denken?

Heb jij nog andere voordelen ervaren bij een 4G netwerk? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Datum: 17-10-16