internetkabel in laptop

Wat is een VDSL internet aansluiting?

Met de steeds grotere rol die internet in ons leven speelt, wordt het steeds belangrijker om een goede internetverbinding in huis te hebben. Van entertainment en muziek tot werk en onderzoek; bijna alles gaat via het internet. Ga je op zoek naar de beste internetverbinding voor jouw situatie, dan beland je al snel in een wirwar van termen en afkortingen die je misschien nog nooit hebt gehoord. In deze blog gaan we dieper in op een afkorting die je ongetwijfeld tegen gaat komen in je zoektocht naar een nieuwe internetverbinding: VDSL. Wat is VDSL? Wat zijn de voordelen? En voor wie is deze vorm van internet de beste optie?

VDSL internet

Voordat we het begrip VDSL goed kunnen toelichten, moeten we een stapje terug doen om het grotere plaatje te kunnen zien. VDSL is een variant van DSL internet. Dat roept natuurlijk de vraag op: wat is DSL internet? Er zijn veel verschillende soorten internet, maar in Nederland maakt bijna ieder huishouden gebruik van kabel-, glasvezel- of DSL internet. Kabel gaat vanzelfsprekend via een internet kabel, glasvezel gaat via opnieuw geactiveerde of opnieuw aangelegde glasvezels. Maar hoe werkt DSL?

DSL staat voor Digital Subscriber Line. Deze techniek maakt het mogelijk om gebruik te maken van het internet via de ouderwetse telefoonlijn, oftewel de koperdraadverbinding. Bij veel mensen komen bij die woorden direct herinneringen van piepende en brommende modems bovendrijven. Gelukkig zijn we dat station al lang gepasseerd. DSL maakt gebruik van de telefoonlijn, maar vertoont verder geen gelijkenissen met het oude internet uit de jaren ‘90.

modem met kabels voor vdsl
Het modem zet het hoogfrequent signaal om in een bruikbare internetverbinding

DSL werkt namelijk door een hoogfrequent signaal door de telefoonlijn te zenden. Dit signaal wordt opgepikt door de modem die je in huis hebt staan die het vervolgens omzet in een bruikbare internetverbinding. Tijdens het uploaden speelt datzelfde proces zich tegenovergestelde richting plaats: het modem zet het internetsignaal om in een hoogfrequent signaal wat via de telefoonlijn naar de centrale verstuurd wordt

Een verbinding via de telefoonlijn biedt ook de mogelijkheid tot draadloos internet in huis. Het enige wat je in dat geval moet doen is een router installeren. Deze zet het internetsignaal vanaf je modem om in een draadloos wifi-signaal waarmee. Dit is ideaal als je veel gebruik maakt van internet via je telefoon of een laptop.

Verschillende soorten DSL internet

Nu we weten wat DSL precies is en hoe het werkt, is het natuurlijk de vraag hoe snel het is. Daar is geen eenduidig antwoord voor en dat is te danken aan het feit dat er drie soorten DSL zijn: ADSL, VDSL en SDSL.

ADSL

ADSL staat voor Asymetrical Digital Subscriber Line. Deze wordt asymmetrisch genoemd omdat deze variant het voor het eerst mogelijk maakte om de telefoonverbinding van de internetverbinding in dezelfde kabel te scheiden, wat het einde van het inbellen inluidde.

ADSL wordt tegenwoordig echter gezien als een relatief verouderde vorm van internet en dat is terug te zien in de gemiddelde internetsnelheden. Met een gemiddelde downloadsnelheid van 8Mbit en uploadsnelheid van 1Mbit zal dit niet genoeg zijn voor het gemiddelde, moderne huishouden dat wil Netflixen, gamen en googelen tegelijk. Het voordeel van ADSL is echter dat het een groot bereik heeft. Zelf wanneer je meerdere kilometer van de centrale verwijdert woont, kun je gebruik maken van een stabiele internetverbinding.

SDSL

SDSL bevindt zich aan de andere kant van het spectrum. Het is een techniek met enorm hoge maximale snelheden en een groot voordeel: een gelijke up- en downloadsnelheid. Dit klinkt aantrekkelijk, maar is voor de meeste huishoudens overkill. SDSL wordt dan ook voornamelijk gebruikt door bedrijven die continu grote bestanden moeten uploaden en downloaden. De meeste huishoudens die op zoek zijn naar een snelle internetverbinding zijn stukken beter af met VDSL.

VDSL

VDSL is de opvolger van ADSL en staat voor Very-high-bitrate Digital Subscriber Line. De VDSL verbinding komt, net als de andere DSL-verbindingen, via de telefoonlijn binnen. Het voordeel van VDSL is de hogere download- en uploadsnelheid. Voor digitale televisie is veel bandbreedte nodig, waardoor je met VDSL een betere kwaliteit krijgt.

VDSL snelheid voordelen

Zoals de naam al doet vermoeden is deze vorm van DSL internet vele malen sneller dan ADSL. Hoeveel sneller? De nieuwste versie van VDSL (VDSL2) werkt met “Vectoring” en kan downloadsnelheden halen van maximaal 100 Mbit en uploadsnelheden tot 10 Mbit. Vectoring zorgt voor minder ruis zodat er hogere snelheden gehaald kunnen worden. Wanneer je twee aderparen combineert (pair-bonding) kan de downloadsnelheid zelfs worden opgevoerd tot wel 200 Mbit.

gamen op een tv met vdsl
VDSL is tot wel 25 keer sneller dan ADSL, ideaal voor het spelen van online games

Om te bepalen of een VDSL verbinding voor jou de juiste keuze is, moet je je afvragen wat voor internetsnelheden jouw huishouden nodig heeft. Dit hangt uiteraard af van het internetgebruik binnen jouw huis. Wanneer je alleen of met een partner woont, internet alleen gebruikt om informatie te zoeken, te Whatsappen en e-mails te versturen, heb je genoeg aan zo’n 30 tot 50 Mbits downloadsnelheid. Wanneer je met meerdere mensen tegelijk gebruik maakt van internet, series via Netflix kijkt, graag op YouTube zit en veel gebruik maakt van social media, moet je denken aan een snelheid van tussen de 50 en 80 Mbits.

De meeste gezinnen hebben tegenwoordig echter behoefte aan een snellere verbinding. Er wordt online gegamed, Netflix gekeken, online gewerkt, volop gebruik gemaakt van social media en via het internet televisie gekeken, soms zelfs allemaal tegelijk. In deze gevallen heb je al snel meer nodig dan 80 Mbits en is VDSL de juiste keuze.

VDSL nadelen

De bijzonder hoge snelheid is duidelijk het grootste voordeel van VDSL. Helaas heeft een VDSL aansluiting ook een keerzijde. Deze techniek wordt namelijk minder snel naarmate de kabel langer wordt, wat resulteert in een relatief klein bereik. Woon je meer dan een kilometer verwijderd van de centrale? Dan neemt de snelheid drastisch af. Gelukkig hebben de providers hier iets op gevonden. Tussen de centrale en de wijkverdelers wordt gebruik gemaakt van glasvezel kabels. Dit zorgt ervoor dat – zolang je een dicht bij een wijkverdeler woont – je gebruik kunt maken van de maximale snelheden die je provider belooft.

VDSL internet postcodecheck

Met alle verschillende soorten internet waarin je uit kunt kiezen is VDSL niet altijd de beste optie. Door het relatief lage bereik is het belangrijk dat je in de buurt woont van een wijkverdeler. Anders kun je niet gebruik maken van de maximale snelheid die je provider belooft, terwijl je daar wel voor betaald. Woon je in een klein dorp, een gehucht of een verre buitenwijk? Controleer dan eerst goed of VDSL binnen jouw bereik is. Met onze postcodecheck kun je onafhankelijk je internet vergelijken. Check de DSL-snelheid op jouw adres.

Datum: 14-06-19