Internetaansluiting aanvragen

Controleer welke abonnementen je kunt aanvragen

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend

Internet aanvragen voor thuis

Wil je internet aanvragen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Op internetvergelijk.nl maken we het makkelijk voor je. Hier vergelijk je uitgebreid alle internetproviders. Het aanvragen en overstappen is snel geregeld met onze vergelijker!

Bovendien bieden we je uitgebreid en eerlijk advies. Op deze manier vraag je via ons het best passende internetabonnement aan, met de juiste prijs en snelheid.

Internet aanvragen en vergelijken op een laptop

Hoe vraag je een internetaansluiting aan?

Volg de volgende stappen om een internetaansluiting aan te vragen: 

  1. Vul in onze vergelijktool je adresgegevens in.
  2. Vergelijk de beschikbare abonnementen
  3. Kies het abonnement met de juiste prijs en snelheid.
  4. Vul je gegevens en voorkeuren in, en bevestig de aanvraag.
  5. Je ontvangt per e-mail een bevestiging van je bestelling.
  6. De provider informeert je over de activatiedatum.
  7. Er wordt een installatiepakket naar je huisadres gestuurd.
  8. Kies je voor de installatieservice, dan installeert een monteur je internetaansluiting.

Let op: er zijn niet alleen meerdere manieren om een internetaansluiting aan te vragen, het kan ook enigszins verschillen per provider.

Hoelang duurt het voordat je internet wordt opgeleverd?

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je zonder internet komt te zitten. Houd daarom rekening met de oplevertijd. Bij de meeste providers duurt het twee tot drie weken na je aanvraag, voordat je daadwerkelijk van je internetabonnement kunt genieten. Check het overzicht met levertijden om te zien hoe lang het per provider duurt.

De levertijd kan in de praktijk langer duren. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je oude internetabonnement nog niet is afgelopen. Je nieuwe provider wacht dan met de aansluiting van je abonnement.

Het beste is om het op safe te spelen, en het abonnement minstens zes weken voordat je hem wil gaan gebruiken aan te vragen. 

Internet aanvragen bij verhuizing

Als je gaat verhuizen, moet je eerst controleren hoelang het contract bij je huidige provider nog loopt. Na de eerste contractduur van één of twee jaar geldt er een opzegtermijn van een maand.

Zit je nog binnen de contractduur, en je provider op je nieuwe adres levert, dan kun je je abonnement meenemen. Levert je huidige provider niet op je nieuwe adres, dan ben je niet verplicht de resterende maanden te betalen.

Sommige providers hebben een overstapservice die het overstappen makkelijker maakt. Bij het aanvragen van internet voor je nieuwe woning is een overstapservice niet bij elke aanbieder altijd mogelijk. Zoek dit daarom van tevoren goed uit.

Hoeveel kost een internetaansluiting?

Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag hoeveel een internetaansluiting kost, want dit hangt van enkele zaken af:

  • De provider waar je internet aanvraagt.
  • Het type aansluiting: DSL, glasvezel of kabel.
  • De internetsnelheid van het pakket.
  • Extra's zoals, installatieservice, overstapservice of wifiservice.

Over het algemeen kost een internetaansluiting tussen de 30 en 100 euro per maand. Bepalend voor de kosten is de keuze voor internet en tv of juist alleen internet. Een abonnement aanvragen zonder tv-abonnement is altijd goedkoper.

Welke aansluiting heb je nodig?

Vergelijk hieronder de verschillen tussen de drie soorten internetaansluitingen:

  • DSL (ADSL en VDSL) werkt via de telefoonlijn. Deze internetverbinding is verouderd en koper zal op termijn ook verdwijnen. De snelheid via een DSL-verbinding ligt met 200 Mbps lager dan kabel en glasvezel. Wel heeft DSL een grote dekking in Nederland, en is het de goedkoopste vorm van internet.
  • Kabelinternet gebruikt coaxkabels voor internettoegang. De snelheden variëren van 40 tot 1000 Mbps. Hoewel je geniet van een hoge downloadsnelheid, blijft de uploadsnelheid ver achter bij glasvezel.
  • Glasvezel verstuurt data via lichtsignalen. Hiermee haal je het maximale uit je internetverbinding, maar helaas is dit nog niet overal gelegd. Ook is het soms duurder.

Je kunt zo’n hoofdaansluiting niet zelf aanleggen in huis. Dit komt doordat de providers en netwerkbeheerders hier verantwoordelijk voor zijn.

Hoeveel snelheid je nodig hebt, hangt helemaal af van je internetverbruik. Niet alleen wat je op het internet doet, maar ook hoeveel mensen tegelijkertijd gebruikmaken van het internet.

Geen internetaansluiting in huis?

Heb je geen vaste internetaansluiting in je meterkast? Het kan dan zijn dat de aansluiting mogelijk is verwijderd of verplaatst door de vorige bewoner. Je kunt dan enkele zaken overwegen.

  • Neem contact op met je huidige provider. Niet jij als klant zou actie moeten ondernemen maar je provider.
  • Zoek naar aansluitpunten ergens anders in je woning. Het kan zijn dat je deze in woonkamer kunt terugvinden en niet in je meterkast.
  • Bij een nieuwbouwwoning kun je een aanvraag doen voor een hoofdaansluiting via de website mijnaansluiting.nl.

Je kunt zo’n hoofdaansluiting niet zelf aanleggen. Dit komt doordat de providers hier verantwoordelijk voor zijn. 

Ben je geholpen met deze pagina?

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel