Hoe snel kan internet geleverd worden op mijn adres?

internet levering

Als je internet hebt aangevraagd, dan wil je dat het zo snel mogelijk wordt opgeleverd natuurlijk. Maar wat is de gemiddelde oplevertijd? Bij de meeste providers is er sprake van een oplevertijd van enkele weken. Meestal duurt het 2 tot 3 weken voordat de verbinding en eventuele aanvullende diensten zijn opgeleverd. Houd hier dus rekening mee als je internet gaat aanvragen.

Binnen 1 dag online

Er zijn echter steeds meer providers die ervoor zorgen dat je binnen één dag online bent. Ze doen dit door direct na je aanvraag een zogenaamde USB dongle op te sturen. Deze sluit je eenvoudig aan op je computer of laptop. Je kunt vervolgens direct het internet op. Houd er wel rekening mee dat zo’n dongle maar op één computer of laptop kan worden aangesloten. Daarnaast ligt de snelheid waarmee je kunt downloaden en uploaden lager in vergelijking tot een standaard internetverbinding via ADSL, glasvezel of kabel. Zodra je internetverbinding is opgeleverd kun je de USB dongle weer terugsturen naar je internetprovider.

Snelste levertijd

Provider Ziggo zegt de verbinding binnen één week te kunnen opleveren. Het is dan ook één van de snelste internetaanbieders qua levertijd. Telfort geeft aan de verbinding binnen 2 weken te kunnen opleveren, ook Telfort kent daardoor een relatief snelle oplevertijd. KPN doet er iets langer over, 3-4 weken. Soms kan een oplevering maanden duren. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Als er sprake is van een nieuwbouwwoning bijvoorbeeld. In zo’n geval kan het even duren voordat de bekabeling is aangesloten op de straatkast in de buurt.

Geen internet op de opleverdag

Op het moment dat de provider weet op welke dag de verbinding wordt opgeleverd krijg je daar bericht van. Je krijgt te horen op welke dag de verbinding wordt opgeleverd. Je weet echter nooit 100% zeker dat je op deze dag internet zult hebben. In sommige gevallen gaat er iets mis tijdens de oplevering namelijk. Dit kan extern zijn, maar ook intern. Als er sprake is van een externe opleverstoring, dan kan de bekabeling in de centrale niet in orde zijn bijvoorbeeld. Een intern probleem kan zich voordoen met het modem bijvoorbeeld. Vaak is er sprake van een “DOA”. Dit staat voor Death on arrival. Met andere woorden, je hebt een modem ontvangen met een fabrieksdefect. In het geval van een externe storing zal er een storingsmonteur aangestuurd worden. Hier kunnen echter enkele dagen overheen gaan, wat natuurlijk erg vervelend is.