digitale ontvanger

Wat is digitale televisie en hoe werkt het?

De televisie als een simpele beeldbuis met een beperkt aantal zenders en een statisch programma-aanbod. Deze analoge manier van televisie kijken is voor veel mensen verleden tijd, dankzij de opkomst van digitale tv. Maar wat is digitale televisie precies? Hoe werkt het en wat zijn de voordelen en nadelen? In deze blog leggen we het je uit.

Wat is digitale televisie?

Digitale televisie is de opvolger van analoge tv. De officiële naam van digitale televisie is Digital Video Broadcasting, met als afkorting DVB. Bij digitale televisie wordt het televisiesignaal op een efficiëntere manier doorgegeven dan bij analoge televisie. Hoe kan dit? Het televisiesignaal is nu digitaal, in plaats van het verouderde analoog. Daardoor wordt het signaal verkleind. Dit heet compressie, vergelijk het maar met ZIP-bestanden op je pc. Doordat de televisiesignalen bij digitale tv veel kleiner zijn, kun je zes tot acht keer méér televisiekanalen ontvangen in dezelfde bandbreedte. We vergelijken het digitale televisiesignaal wel eens met een motor op de snelweg en het analoge signaal met een vrachtwagen. Terwijl de kleine motoren behendig overal tussendoor sjezen, vullen de vrachtwagens de snelweg al gauw op met langzaam rijdend verkeer.

Werking digitale tv

Het digitale televisiesignaal wordt dus op een efficiënte manier naar je televisie verstuurd. In jouw televisie wordt dat signaal omgezet (of: vertaald), zodat je televisie weet welke zenders en beelden hij moet laten zien. Dit gebeurt in een kastje dat een decoder of ontvanger wordt genoemd. Die decoder zorgt er dus voor dat jouw televisie het signaal omzet in beelden. Als je kiest voor digitale tv, krijg je een insteekkaart. Op die kaart staat welke zenders jij mag ontvangen. Hoeveel zenders je kunt ontvangen, hangt af van het pakket dat je aanschaft bij je aanbieder van digitale tv. Aan de hand van dat kaartje kan je decoder aflezen welke zenders je televisie kan tonen.

Ingebouwde of losse decoder?

Tegenwoordig hebben veel televisies een ingebouwde decoder. Je hoeft dan dus geen apart kastje meer te kopen. Heb je een oudere televisie waar de ontvanger niet is ingebouwd? Dan moet je een los exemplaar kopen of huren van je provider. Je sluit die losse ontvanger heel eenvoudig aan met een scartkabel. Alle televisies van ná 1988 hebben een scartkabelaansluiting, dus kleine kans dat jij geen digitale televisie kunt kijken.

Hoe kun je digitale tv ontvangen?

Hoe komt dat digitale televisiesignaal bij jouw televisie? Dat kan op veel verschillende manieren. In Nederland kun je digitaal televisie kijken via de kabel, de ether, internet en de satelliet. Vergelijk tv en internet voor een overzicht met alle aanbieders.

Via de kabel

Dit is de meest voorkomende manier: het signaal bereikt jouw tv via de kabel. De afkorting die hiervoor wordt gebruikt is DVB-C, de C staat hier voor cable. De meeste televisies hebben een ingebouwde decoder voor digitale tv via de kabel.

afstandsbediening

Via de ether

Het signaal kan ook door de lucht (de ether) verstuurd worden. De officiële afkorting hiervoor is  DVB-T (terrestrial). Voor digitale televisie via de ether heb je een antenne nodig. Naast een ingebouwde ontvanger voor digitale tv via de kabel, hebben veel televisies nu ook een decoder voor DVB-T.

Via de satelliet

Je kunt digitale televisie ook ontvangen via de satelliet (DVB-S). Om contact te kunnen maken met de satelliet, heb je een schotel nodig. Meestal moet je ook een losse decoder kopen, omdat er weinig televisies zijn met een standaard ingebouwde DVB-S ontvanger.

Via ADSL en glasvezel

Sinds 2005 kun je digitale televisie ook via internet ontvangen, dit noemen we IP-TV. Het signaal komt dan bij jou binnen via ADSL, de glasvezelkabel of de telefoonlijn (dsl). Je hebt hiervoor dus wel een snelle en stabiele internetverbinding nodig.

Voordelen

Digitale tv heeft een aantal voordelen ten opzichte van analoge televisie. Ten eerste kun je veel meer zenders ontvangen, doordat het digitale signaal minder ruimte inneemt. Je hebt dus de keuze uit een veel groter programma-aanbod. Veel digitale TV-pakketten hebben extra functies zoals programma gemist, films on demand en een tv-gids. Bovendien is de beeld- en geluidskwaliteit doorgaans beter dan bij analoge televisie, vooral als je kijkt op een plasma- of LCD-tv. Doordat je de keuze hebt uit veel verschillende aanbieders (providers) van digitale tv, kun je een pakket uitzoeken dat perfect past bij jouw of jullie televisiebehoeftes.

Nadelen

Bij digitale tv is een storing erg vervelend. Waar je bij analoge tv vaak nog door kunt kijken tijdens een tv storing (al is het met een slechtere beeldkwaliteit), stopt digitale tv er bij slecht signaal meestal helemaal mee. Digitale televisie kan duurder zijn dan analoge tv, omdat iedere televisie een (ingebouwde of losse) ontvanger nodig heeft. En voor iedere decoder heb je weer een afstandsbediening nodig. Meestal kun je de ontvanger en insteekkaart huren of kopen bij je provider. En dan nog een klein maar praktisch nadeel: bij digitale televisie gaat zappen een stukje langzamer.

Conclusie

Bij digitale tv wordt het televisiesignaal op een efficiënte manier doorgegeven aan je tv. Hierdoor kun je meer zenders ontvangen en is de beeldkwaliteit beter. Een nadeel van digitale tv is dat iedere televisie een ontvanger nodig heeft om het digitale signaal om te zetten.

Lees ook: Wat is een HD-ontvanger en hoe werkt het?

Datum: 27-02-17